Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 21:24 Polityka
Jako soon to be politolog muszę promować moja ulubioną dziedzinę 8-)
kilka tematów na węża;
- tarcza antyrakietowa; za?przeciw? dlaczego? czy warto wierzy w obietnice polityków, że tarcza ma zwiększyć nasze bezpieczeństwo? a może jest ona przykrywka do kolejnego wyścigu zbrojeń pomiędzy USA x Rosją?
- 7 rocznica 11 września; co robiliście tamtego dnia gdy oczy całego świata zwrócone były w kierunku wież world trade center?
czy wierzycie w to, że zamachy były naprawdę przeprowadzone przez terrorystów?
http://video.google.pl/vi...247616051038290
ten film ukazuje wiele nowych faktów a jego przesłanie wydaje mi się wysoko niepokojące...
- kto zostanie prezydentem? McCain czy Obama? Obama czy McCain? (lulz)
czy sposób przeprowadzania kampanii prezydenckiej w tym kraju nie zaskakuje was i nie przeraża? teraz politycy nie muszą mówić co zmieni się za czasów ich prezydentury, jaki mają program... wystarczy, że popularny raper zaśpiewa dla nich piosenkę albo powstanie Obama Girl bądź zaprezentuje się kilka blizn z Wietnamu...
- Rosja x Gruzja
nato i ue bez szans z rosją. Wychodzi na to, że tak na prawdę po raz kolejny na nikogo tak na prawdę nie można liczyć, bo każdy pilnuje swoich interesów. Nie mówię oczywiście o walecznie wojującym prezydencie K. bo on akurat poza rzucaniem romantycznymi sloganami nie może nic (a wszyscy dobrze pamiętamy jak romantyzm się dla nas skończył ==") innymi słowy światem rządzi rosyjski kurek z gazem.
ogólnie; czy jesteście zadowoleni z Polskiej polityki? jaka opcję polityczną wybieracie? co byście zmienili?
etc etc... a więc rozmawiajmy, bądźmy mądrzejsi i promujmy tvn24 XDDD
_________________ E m b r a c e . y o u r . d r e a m s ♥
Z jednej strony dobrze, z drugiej źle. Zacznijmy jednak od tego, przeciw komu ona jest? Oficjalnie mówi się, że przeciw atakom terrorystycznym, czy też przeciw rakietom międzykontynentalnym, z państw takich jak Iran. Lecz kto w to wierzy? Sprawa jak dla mnie jest oczywista - Tarcza jest przeciw Rosji. Teraz przejdźmy do zdania, które napisałem na początku: Dlaczego dobrze? Ponieważ Rosja jest groźna, co już nam zademonstrowała. Rosja to taki chuligan, kraj który musi zademonstrować swoją siłę. Przed takim chuliganem trzeba się bronić, nie można pozwolić panoszyć mu się po całym świecie. Dlaczego źle? Ponieważ w razie konfliktu to my jesteśmy celem, dobrze jednak, że wynegocjowaliśmy rakiety patriot itd. Ogólnie rzecz biorąc sprawa jak dla mnie ciężka do rozstrzygnięcia, jednakże bratanie się z Rosją mi się nie podoba, ponieważ ona kolejny raz udowadnia, że jest niebezpieczna, a system polityczny jaki tam panuje potwierdza to.
7 rocznica 11 września.
11 września 2001 - pamiętam ten dzień doskonale. Byłem w szkole, miałem WF kiedy pierwszy raz usłyszałem coś o zamachu. Byłem młody (11 lat!) i samo powiedzenie o zamachu nie zrobiło na mnie aż takiego wrażenia, jakby zrobiło dziś. Jednak gdy wróciłem do domu, od razu zobaczyłem telewizor, a w nim pamiętny obraz, gdy samolot wbija się w jedną z wież WTC. Stałem jak wryty. Nie wiedziałem co się dzieje, mój tata stwierdził na początku, że to jakiś film! Później już z uwagą śledziłem dalszy obrót wydarzeń. Co sądzę teraz o samym zamachu? Nie wiem, oglądałem wiele filmów, które poddają pod wątpliwość zarówno atak na WTC jak i na Pentagon i naprawdę nie wiem, kto ma racje...Coś tu jednak brzydko cuchnie.
Rosja x Gruzja
Owszem, światem rządzi rosyjski kurek z gazem. Obojętność sił świata wobec konfliktu była przerażająca. Osobiście jednak popieram działania prezydenta Kaczyńskiego. Nie jestem obojętny, gdy giną ludzie, nawet jeśli nas to nie dotyczy, trzeba działać, bo inaczej padniemy ofiarą naszych kochanych sąsiadów. Jeśli wojna jest gdzie indziej to mamy siedzieć cicho? A jeśli byłaby u nas, to od razu chcielibyśmy pomocy, nieprawdaż? Może i Kaczyński przesadził, ale trzeba było działać, dlatego postawa państw nadbałtyckich jak dla mnie na plus. A co teraz? Jeśli wszyscy nie postawią się konkretnie Rosji, która dalej żyje w swoim mocarstwowym duchu, to będzie coraz gorzej. "Przewodniczący komisji spraw zagranicznych Bundestagu ostrzegł, że Rosja może starać się rozszerzyć swoje wpływy na Ukrainę." Najpierw Ukraina, potem Polska, trzeba działać, bo to nie przelewki.
Co do sytuacji politycznej w kraju oraz wyborów w USA na razie się nie wypowiadam
Wysłany: Sob Wrz 13, 2008 20:03
makaryn napisał/a:
Dlaczego dobrze? Ponieważ Rosja jest groźna, co już nam zademonstrowała. Rosja to taki chuligan, kraj który musi zademonstrować swoją siłę. Przed takim chuliganem trzeba się bronić, nie można pozwolić panoszyć mu się po całym świecie.
tylko fakt jest taki, że rakiety zamontowane przez usa będą jedynie obronne co za tym idzie; krzywdy nikomu nie zrobią a naszego terytorium tez raczej nie obronią, bo będą broniły usa i zachodniej europy co najwyżej (lol Iran raczej na nas rakiet nie wypuści a Rosja ma nowsze technologie, które naszą antyrakietówkę mogą ominąć IMO )... bronic nas maja z tego co zrozumiałam te całe rakiety patriot >.>
mi się wydaje, że problem tkwi w radarze czeskim... w sensie damn, kto wie jakie to szpiegowskie sprzęty nie zostaną tam zamontowane usa będzie miało wgląd na przepływ informacji w europie i będzie wiedzieć wszystko o poczynaniach rosji.
makaryn napisał/a:
Nie jestem obojętny, gdy giną ludzie, nawet jeśli nas to nie dotyczy, trzeba działać, bo inaczej padniemy ofiarą naszych kochanych sąsiadów.
już padliśmy ich ofiarą bo rzeczywiście historia wielokrotnie pokazała, że inni myślą tylko o sobie ale lepiej na tym wychodzą;;; i nie tracą niepodległości na 123 lata, nie byli pod wpływem komunistów i są dużo lepiej rozwijającymi się państwami (patrz niemcy, francja, wielka brytania, i usa,,,,,)
wiem, że romantyczny duch mówi nam aby się solidaryzować ale może chociaż raz pomyśleć najpierw o swoim interesie i problemach naszego kraju zamiast uprawiać propagandę z której nic nie wynika?
fajnie, że zmotywowaliśmy ue do zgodnej decyzji ale co z tego jak rosja śmieje nam się w twarz i ma te decyzje gdzieś? a sankcji nie będzie i tak czy siak...
a nam za 2 lata kończy się kontrakt z rosją na gaz i zobaczymy,kto będzie się śmiał ostatni.
tylko fakt jest taki, że rakiety zamontowane przez usa będą jedynie obronne co za tym idzie; krzywdy nikomu nie zrobią a naszego terytorium tez raczej nie obronią, bo będą broniły usa i zachodniej europy co najwyżej
Wszystko co mówisz to prawda, nasze rakiety są tylko do celów obronnych, jednakże Rosja czuje się zagrożona i w sumie nie ma się czemu dziwić.
Vilexica napisał/a:
(lol Iran raczej na nas rakiet nie wypuści a Rosja ma nowsze technologie, które naszą antyrakietówkę mogą ominąć IMO )... bronic nas maja z tego co zrozumiałam te całe rakiety patriot >.>
Iran na nas rakiet nie wypuści, a jak wypuści na USA, to nasze rakiety nic nie dadzą, bo rakiety agresora będą leciały w zupełnie innym miejscu. Czy Rosja ma nowsze technologie? Owszem, ma, ale to wszystko nie jest pewne, Rosja wbrew pozorom ma niezłe śmietnisko w swoim sprzęcie wojskowym, przynajmniej na to wygląda z tego co w różnych miejscach czytałem.
Vilexica napisał/a:
mi się wydaje, że problem tkwi w radarze czeskim... w sensie damn, kto wie jakie to szpiegowskie sprzęty nie zostaną tam zamontowane usa będzie miało wgląd na przepływ informacji w europie i będzie wiedzieć wszystko o poczynaniach rosji.
Takie rozwiązanie jest możliwe, nie wziąłem tego pod uwagę.
Vilexica napisał/a:
inni myślą tylko o sobie ale lepiej na tym wychodzą;;; i nie tracą niepodległości na 123 lata, nie byli pod wpływem komunistów i są dużo lepiej rozwijającymi się państwami (patrz niemcy, francja, wielka brytania, i usa,,,,,)
I to wszystko jest prawda... Ale tak siedzieć bezczynnie? Ciężko mi akceptować takie poczynania, nawet jeśli tak mogłoby być lepiej.
Vilexica napisał/a:
fajnie, że zmotywowaliśmy ue do zgodnej decyzji ale co z tego jak rosja śmieje nam się w twarz i ma te decyzje gdzieś? a sankcji nie będzie i tak czy siak...
a nam za 2 lata kończy się kontrakt z rosją na gaz i zobaczymy,kto będzie się śmiał ostatni.
Cóż, jeśli zostaniemy bez gazu a budowa rurociągu północnego się zakończy, to i my coś zobaczymy: że UE to po prostu jedno wielkie bagno. Może i Rosja ma te decyzje gdzieś, ale silniejsza od całej UE nie jest, ważne żeby była w niej jedność, wtedy nie będą tak gdakać... Inaczej będzie ciężko. Chociaż jeśli by nas zaatakowali, to myślę, że moglibyśmy liczyć przynajmniej na pomoc państw nadbałtyckich, już wtedy Rosjanie nie mieliby tak łatwo.
Wysłany: Sob Wrz 13, 2008 20:50
makaryn napisał/a:
Cóż, jeśli zostaniemy bez gazu a budowa rurociągu północnego się zakończy, to i my coś zobaczymy: że UE to po prostu jedno wielkie bagno. Może i Rosja ma te decyzje gdzieś, ale silniejsza od całej UE nie jest, ważne żeby była w niej jedność, wtedy nie będą tak gdakać... Inaczej będzie ciężko. Chociaż jeśli by nas zaatakowali, to myślę, że moglibyśmy liczyć przynajmniej na pomoc państw nadbałtyckich, już wtedy Rosjanie nie mieliby tak łatwo.
rurociąg północny jest w interesie niemiec (bardzo wpływowy członek ue)
nie sądzę, że nas odetną od gazu, bo jednak exportują od nas żywność (a tak na prawdę to gospodarka jest najsłabszym punktem rosyjskiej ekonomii me think) ale podwyżki, które odbiją się na naszej kieszeni to też bardzo nieprzyjemna okoliczność.
państwa nadbałtyckie/byłej strefy komunistycznej współpracujące teraz z Kaczyńskim wcale nie są takim pewniakiem, widać już rozbicie polityczne na ukrainie (pomiędzy prezydentem a premierem), czechy nie poparły kaczyńskiego (gdzieś tam czytała, że jeśli idzie o gruzje przyznały rację rosji O.o) etc.
W tym wypadku rzeczywiście jedynie usa nam zostaje...
makaryn napisał/a:
Owszem, ma, ale to wszystko nie jest pewne, Rosja wbrew pozorom ma niezłe śmietnisko w swoim sprzęcie wojskowym, przynajmniej na to wygląda z tego co w różnych miejscach czytałem.
póki ma broń atomową we are damned.
Tylko psychopata by jej użył... Ale właśnie, wiemy jaka jest Rosja. I możliwe, że masz rację, iż nie są pewniakiem... Do konfliktu z Rosją mało kto się chce mieszać, jednakże mam nadzieję, że na jakąś pomoc moglibyśmy liczyć... Poza tym, atak na nas to już raczej wybuch naprawdę poważnej wojny, której następstwa mogłyby ogarnąć sporą część globu.
Wysłany: Sob Wrz 13, 2008 21:12
makaryn napisał/a:
Poza tym, atak na nas to już raczej wybuch naprawdę poważnej wojny, której następstwa mogłyby ogarnąć sporą część globu.
W tym układzie chyba jakakolwiek wojna poważna = koniec świata. Komuś prędzej czy później pościły by nerwy i bomby atomowe pójdą jedna za drugą. Damn nawet nie atomowe wystarczy, że chemiczną puszczą... A nigdy tak na prawdę nie wiesz, co państwa trzymają w swoich arsenałach i co testują...
makaryn napisał/a:
Tylko psychopata by jej użył... Ale właśnie, wiemy jaka jest Rosja.
przypomina mi się konflikt kubański i moment w którym i rosja i usa były gotowe się wysadzić ale Chruszczow stchórzył.
jeśli chodzi o tarcze rakietową. osobiście jestem przeciw bo amerykańce robią co chcą, są naszymi "przyjaciółmi" a wiz nam nie zniosą. ale to już inny temat więc nie będe go rozwijał. tarcza ma zwiększyć bezpieczeństwo? ale komu? w koncu jeśli brac wszystko pod uwage to my ucierpimy bo na naszym terytorium znajduje sie ten obiek i to my będziemy celem potencjalnej agresji. a te gadanie o pomocy to jak dla mnie zwykła bajka, bo biorąc pod uwage historie to niejeden już miał nam pomagac a jak doszło co do czego to kupa.
ja jestem przeciw.
11 września
dzień wielkiej tragedii, ale było mineło i nie ma co rozpamiętywac tego. USA miały pretekst żeby zaatakować Afganistan, potem Irak i wypompować sobie rope.
ostry Jihad sobie zrobili, a Osamy i tak złapac nie mogą
mimo wsystko reakcja USA mi sie podobała: wy przywaliliście w nas to my sobie przejediemy po was. tylko a długo to wsyztsko trwa, z Afganistanu siły wojskowe NATO cy czegoś tam powinny już dawno wyjechać.
Rosja x Gruzja
szczerze wywołało to we mnie strach, strach że może sie rozprzestrzenić, jeszcze Kaczyński pyszczył jakbyśmy byli jakąś wielką potęgą. moim zdaniem nie powinniśmy psuć sobie tak stosunków z Rosją, w końcu to nasz sąsiad.
Co do samej Gruzji. Po co Saakashvili atakował Abchazje i Osetie? Rosji w końcu tylko o to chodziło... wjechali sobie potem do Gruzji, poblokowali ją, czy rurociągi jakieś zniszczyli to nie wiem dokładnie ale pewnie też. Cóż stało sie jak sie stało, pewnym jest to że obie separatystyczne republiki nie będą nigdy już należeć do Gruzji. Podobała mi sie postawa Gruzinów, że mimo wszystko bronili sie, stawiali opór chociaż z góry było wiadomo że nie mają szans.
Teraz Ruscy jescze gdzieniegdzie okupują terytorium Gruzji, pokazała kto rządzi na Kaukazie i sie uspokoiło. więc najgorzej nie jest.
Ja bym chciał ogólnie żeby Polska była krajem coś jak Szwajcaria - neutralnym. ale ten sen sie chyba nigdy nie spełni
wybory w USA
w sumie niewiele mnie to interesuje bo pewnie niewiele zmieni to. republikanie sie nie spisali ?(a raczej Bush) to trza dać szanse demokratom. bardziej za Obamą trzymam.
Ja bym chciał ogólnie żeby Polska była krajem coś jak Szwajcaria - neutralnym.
Dania była neutralna w '39, Belgia też. Jakoś Hitlera ich neutralność gówno obeszła.
biały_bez napisał/a:
tarcza ma zwiększyć bezpieczeństwo? ale komu? w koncu jeśli brac wszystko pod uwage to my ucierpimy bo na naszym terytorium znajduje sie ten obiek i to my będziemy celem potencjalnej agresji. a te gadanie o pomocy to jak dla mnie zwykła bajka, bo biorąc pod uwage historie to niejeden już miał nam pomagac a jak doszło co do czego to kupa.
No bo przecież w silosy ładuje się ciężkie miliony dolców specjalnie po to, żeby Rosjanie mieli do czego strzelać. Panie kolego, weź pan się zastanów, co pan mówisz. Z której niby strony zniszczenie silosów leży w interesie USA? Gdyby brali pod uwagę taką możliwość, to by tu silosów nie planowali. Najwidoczniej są pewni, że Rosjanie nie odważą się im podskoczyć. Albo mają gotowy plan rozwalenia Rosji na obie łopatki w razie co.
USA do niedawna nie zgadzało się na obecność swoich rakiet Patriot na naszym terytorium, bo wcześniej tak się umówili z Rosją. I zauważ, obecnie USA olało Rosję i zgodziło się na rakiety. To oznacza, że USA się Rosji nie boi. Poza tym w chwili obecnej ulegnięcie Rosji nie jest dla USA opcją. Amerykanie nie będą tolerować podwijania ogona pod siebie. Przyzwyczaili się, że USA jest mocarstwem. A Rosja głośno wrzeszczy, ale nie daj się nabrać. Ruscy nie mają pieniędzy na wojnę z USA, a ich armia nie jest w stanie walczyć z armią USA jak równy z równym. Mogą co najwyżej cwaniakować, atakując kraje kilkanaście razy mniejsze od siebie. Ale atak na kraj z elementami tarczy antyrakietowej oznaczałby automatyczną wojnę z USA, co byłoby dla Rosji równoznaczne z samobójstwem. USA wystarczy zająć ruskim Ural wraz z umiejscowionymi tam kopalniami i w krótkim czasie rosjanie nie będą mieli czym strzelać
Bomba atomowa? I kto ją wystrzeli, Rosja? Po cholerę, żeby amerykańskie bomby obróciły Rosję w pustynię? Co by to niby Rosji dobrego przyniosło? Wojen się nie wszczyna z zemsty, tylko dla zysku. Wojna atomowa nie nastąpi, bo nikomu nie może przynieść zysku. Na takiej wojnie każdy może tylko stracić.
biały_bez napisał/a:
republikanie sie nie spisali ?(a raczej Bush) to trza dać szanse demokratom. bardziej za Obamą trzymam.
Czyli tym, który ma Polskę głęboko w dupie? (Bush powiedział pod adresem Obamy: "Zapominacie o Polsce", Obama tylko się roześmiał). Acha. Nie powiem, ciekawa logika. Pierwsze widzę człowieka, który lubi jak inni mają go w dupie.
Duńczycy bali sie postawić, zresztą najgorzej nie mieli. O Belgii nie wiem. Szwajcarii nie ruszył, Szwecji tez. Zresztą przy ideologii Hitlera neutralnośc nam by nic nie dała.
Poza tym bardziej mi chodziło że mielibyśmy bogate panstwo
Jakby nie było silosy są potencjalnym celem. Nigdy nie wiadomo co Rosji odbije. Możliwe że mają jakiś plan czy coś ale i tak byłyby zniszczenia po agresji ;p
jakby sie tak całkiem nie bali to by zdecydowaniej interweniowali w Gruzji. no ale atak na silosy to już zupełnie co innego. co do cwaniakowania Rosji to masz racje. nie mają sprzętu i chcą ogormne sumy wpompować w zbrojenie co w chwili obecnej raczej odpada.
Rosja też ma sojuszników i oni też mogą sie zaangażować w wojne. Z drugiej strony jednak to też jest wielka niewiadoma czy im sie będzie chciało.
LunarBird napisał/a:
Czyli tym, który ma Polskę głęboko w dupie? (Bush powiedział pod adresem Obamy: "Zapominacie o Polsce", Obama tylko się roześmiał). Acha. Nie powiem, ciekawa logika. Pierwsze widzę człowieka, który lubi jak inni mają go w dupie.
tego nie słyszałem, mi sie nie podobało jak Obama wspominał podróż po Europie u najbliższych sojuszników (czy coś takiego) ale pominął Polske.
Jednak Stany nam do życia nie są potrzebne. Busha nie lubie za jego wojaże po rope, pomagaliśmy im tam a za wiele nie mamy.
Nie wiadomo czy republikanie będą dalej sobie wojowac a wole pokój
A pominąc nas do końca Obama nie może
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 21:46
biały_bez napisał/a:
Przecież te wojny to przykrywki. Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę i ropę. Ktoś się na tych wojnach wzbogacił. Tak jak atak 11.IX był drugim Pearl Harbor - amerykanie wiedzieli co się święci ale musieli mieć patriotyczny motyw.
Hm. Co do wyborów >>
Widać że obydwaj kandydaci są dziełem sztabów wyborczych i więcej w nich komercji niż prawdziwej polityki... nie maja pomysłu jak rozwiązać palące amerykanów problemy - co widać po reakcjach na kryzys;; Obama zaproponował jakieś kredyty dla małych przedsiębiorców, których największa cześć stanowią uwaga uwaga Afroamerykanie (cóż za zaskoczenie ==") a McCain chyba siedzi w strategi Busha czyli będą pompować kasę w dziurę a wszystko zgarną bogacze a biedny jak zwykle zostanie na lodzie,,,, w debatach wygrywa Obama jednak znane były takie przypadki, iż w sondażach amerykanie deklarowali swój głos dla czarnoskórych kandydatów by następnie w dniu wyborów zmienić zdanie,,, niestety ale problem hm... rasizmu (może to za mocne słowo) w Ameryce nadal, szczególnie w pewnych grupach wyborców, istnieje.
Ogólnie obydwaj prezydenci mnie rozczarowują. Obama to symbol pustosłowia a McCain to facet doświadczony, który jednak nie umiał dostatecznie 'postawić' się polityce Busha pod którą ostatecznie się podpisał... (polecam ciekawy artykuł w Dzienniku na ten temat)
tego nie słyszałem, mi sie nie podobało jak Obama wspominał podróż po Europie u najbliższych sojuszników (czy coś takiego) ale pominął Polske.
Jednak Stany nam do życia nie są potrzebne. Busha nie lubie za jego wojaże po rope, pomagaliśmy im tam a za wiele nie mamy.
Vilexica napisał/a:
Przecież te wojny to przykrywki. Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę i ropę. Ktoś się na tych wojnach wzbogacił. Tak jak atak 11.IX był drugim Pearl Harbor - amerykanie wiedzieli co się święci ale musieli mieć patriotyczny motyw.
Każda wojna ma powód i to całkiem materialny, nie ma w tym nic dziwnego. Hitler miał powód do ataku na Polskę - naszą ziemię i nasz kraj. Rosja ma ten sam powód. Dlatego osobiście nie ufam ani Niemcom, ani Rosji. Nie wierzę ww cudowną zmianę ich nastawienia. Od tysiąca lat mieliśmy z nimi problemy. Widzę tylko jedną radę. Silne państwo musi mieć materialny interes w spokoju na naszych ziemiach. Silosy tarczy są takim materialnym interesem.
Że niby elementy tarczy są celem? Brednie. Atak na te elementy oznacza wojnę atomową z USA i Putin wie o tym nadto dobrze. Gdyby dało się ruszyć elementy Tarczy jak już powstaną, nie byłoby tego całego wrzasku. Bo Rosja wrzeszczy nie wtedy, gdy ma powód, ale wtedy, gdy JEST JEJ WYGODNIE wrzeszczeć. To czysta propaganda. Putin chce nam wmówić, że jest wściekły. Tymczasem nie jest wściekły, tylko boi się USA. Stany Zjednoczone są tym jedynym krajem, który ma pełne możliwości mieć Putina głęboko w dupie i bezkarnie mu mieszać choćby w jego własnym ogródku.
Co do Republikanów i Demokratów - to dwie doktryny polityki zagranicznej. Obama głosi powrót do izolacjonizmu USA. To oznacza praktycznie zdanie nas na łaskę Rosji. Dlatego ewentualne wybranie Obamy, to dla Polski BARDZO zła wiadomość. Wbrew pozorom USA jest nam potrzebne. Raz - to z USA najłatwiej ściągnąć nowe technologie. Że niby UE? A UE niby skąd je ma, nie od amerykanów przypadkiem? To po jakiego nam iśc do pośrednika? Nie lepiej do źrodła? Dwa, USA jest jedyną siłą zdolną usadzić Putina, toteż w naszym interesie leży bliski sojusz z USA.
Ale pamiętajmy o jednym. Amerykanie lubią sojuszników z charakterem. Lubią, jak sojusznik wie czego chce. Dlatego bądźmy sojusznikami USA, ale pamiętajmy o własnym interesie. USA nie jest dobrym wójkiem i za darmo nam nie da. Ale jak będziemy potrafili się targować, możemy wiele zyskać. Amerykanie nadal jeszcze coś niecoś o Puławskim i Kościuszce pamiętają, więc rząd amerykański w miarę łatwo może uzasadnić pomoc Polsce własnym obywatelom.
Taaa niby pamiętają a wiz nam nie chcą dać... niedługo cała Europa będzie bez nich do Ameryki jeździć tylko nie my. Sprzęt też nam ciekawy sprzedają... F16 które psują sie w drodze do Polski i muszą lądować w Anglii awaryjnie. Nie przepadam za tym krajem ogólnie, ale musi u nich byc żeby na świecie było dobrze, w końcu u nich sie cały krach na giełdzie zaczął, więc mam nadzieje że Amerykańce dobrze wybiorą w końcu oni powinni wiedzieć który kandydat będzie najlepszy.
Co do komercji... to fakt, czytałem kiedyś że teraz bardziej zalezy żeby dobrze sie zaprezentować, szczególnie wizualnie...
Potencjalnym celem, mogą zaatakować, jeszcze powiedzieć ludziom w Słubicach żeby sie nie bali Jest mimo wszystko taka opcja że jednak sie porwą, wiele wariatów kroczyło już po ziemii i taki wariant występuje.
Co do Hitlera to on miał ideologie swoją gdzie my, Słowianie, zostaliśmy sklasyfikowani jako podrasa. Kwestia materialna też była owszem, bo potrzebna była przestrzeń życiowa dla Tysiącletniej Rzeszy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum