Zarejestruj się u nas lub też Zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 

Poprzedni temat :: Następny temat
opowiadania - mały poradnik
Autor Wiadomość
Marsh 
Otaku Gate Seeker

Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 12:33   opowiadania - mały poradnik

Taki mały poradniczek dla początkujących pisarzy.

I. Zanim przystąpisz do pisania własnego opowiadania, wykonaj następujące czynności:
- przeczytaj kilka książek
- przeczytaj jeszcze kilka książek
- i dla pewności jeszcze jedną

II. Zastanów się nad fabułą. Tutaj kilka małych porad:
- jasno określ czas i miejsce akcji
- jasno określ sobie główny wątek opowiadania
- zachowaj ciąg przyczynowo-skutkowy
- innymi słowy – nie rób sieczki
- postaraj się o odrobinę oryginalności – w miarę możliwości staraj się nie pisać o dzielnych wędrowcach, poszukujących starożytnego artefaktu czy o bohaterze ze złamanym sercem, który poznaje nową, wielką miłość
Niektórzy piszą, improwizując – wymaga to jednak pewnej biegłości w pisaniu.

III. Postaraj się, by akcja nie ciągnęła się jak guma do życia ani nie pędziła niczym Struś Pędziwiatr. Bardzo ważne tutaj, by odpowiednio zrównoważyć ilość dialogów i opisów (tak, tak, moi drodzy... w opowiadaniu powinny się znajdować i dialogi i opisy – nie licząc skrajnych przypadków oczywiście =))

IV. Ogólne porady:
- niedopuszczalne są błędy ortograficzne – od tego mamy słowniki, worda itd.
- nie odrzucaj krytyki
- nie pisz opowiadania na stronę z zeszytu; nawet short powinien mieć kilka stron A4
- po napisaniu opowiadania, przeczytaj je!
- a najlepiej odłóż je na kilka tygodni do szuflady
- pamiętaj, że przed znakiem interpunkcyjnym NIE MA spacji
- pamiętaj, że po znaku interpunkcyjnym JEST spacja
- staraj się nie zaczynać zdań od „ale”, „i”, „a” etc. (nie dotyczy dialogów)
- dialogi zapisuje się od myślników
- myśli bohaterów najczęściej zapisuje się w cudzysłowie (chociaż tutaj dopuszcza się pewną dowolność)
- pamiętaj o akapitach
- jeśli nie masz pojęcia o interpunkcji – poczytaj o niej bądź porozmawiaj z kimś, kto się na tym zna
nie kopiuj niczyjej pracy!

Aurorek 
True Otaku

Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 15:02   

Hm, ja bym jeszcze zaproponowała wysłanie pracy komus, nazwijmy to "biegłemu" w celu przeczytania i ewentualnej poprawy błędów ;] ewentualnie dodania kilku sugestii autorowi;] taka osoba jest baaardzo przydatna ;]

Mistrzu Pratchett

Namida 
True Otaku
nutka

Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 16:16   

Marsh napisał/a:
I. Zanim przystąpisz do pisania własnego opowiadania, wykonaj następujące czynności:
- przeczytaj kilka książek
- przeczytaj jeszcze kilka książek
- i dla pewności jeszcze jedną

zrobione! Zdaniem mojego brata przeczytałąm więcej ksiazek w zyciu niz mój tatuś ;D To nietrudno ;P
Marsh napisał/a:

- postaraj się o odrobinę oryginalności – w miarę możliwości staraj się nie pisać o dzielnych wędrowcach, poszukujących starożytnego artefaktu czy o bohaterze ze złamanym sercem, który poznaje nową, wielką miłość

ani o bohaterach którzy przez cały czas wyznają sobie miłość ;D To jest zbyt cukierkowe.
Marsh napisał/a:

- niedopuszczalne są błędy ortograficzne – od tego mamy słowniki, worda itd.

też Cię kocham.... Ale i tak u mnie jest lepiej niż kiedyś ;D Pamieta ktoś jeszcze Elin vel Wielki Błąd Ortograficzny?
Marsh napisał/a:
- a najlepiej odłóż je na kilka tygodni do szuflady

najlepiej o nim zapomnieć. Nie oddawaj niczego pod impulsem. Chyba że to jest kojelna część czegos na forum, wtedy nnie może leżeć kilku tygodni i nie możesz o tym zapominać.

I jeszcze NIE TWÓRZ IDEAŁÓW!!! MARY SUE MÓWIMY NIE! ;D

Dzięki Marsh (kilka z tych jest ewidement do mnie ^^" )
Ich ołtarzem Wieża, pomnikiem jesteśmy my

Aurorek 
True Otaku

Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 16:24   

Namida napisał/a:
I jeszcze NIE TWÓRZ IDEAŁÓW!!! MARY SUE MÓWIMY NIE!

właśnie o tym zapomniałam też dopisać -.- NAJWIĘKSZY błąd popełniany przez autorów to tworzenie super-bohatera będąceego wprost ideałem - określenaego zazwyczaj (jak że to najczęściej kobiety) Mary Sue - postać nad zwyczaj piękna, inteligentna, uwielbiana przez wszystkich, bez zadnych wad, posiadająca oczywiście nadzwyczajne moce, dobra oczywiście, bardzo samokrytyczna i niedostrzegająca swojego idealizmu... arghhh aż skręca człowieka czytając coś takiego ;]

Mistrzu Pratchett

Marsh 
Otaku Gate Seeker

Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 16:34   

Cytat:
Dzięki Marsh (kilka z tych jest ewidement do mnie

szczerze mówiąc, nie myślałem o Tobie =) prędzej o smokach =)

można jeszcze dodać, by nie utożsamiać się z bohaterem, bo to często prowadzi do jego heroizacji =)

Vilexica 
True Otaku
<3

Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 20:49   

Aurorek napisał/a:
NAJWIĘKSZY błąd popełniany przez autorów to tworzenie super-bohatera będąceego wprost ideałem - określenaego zazwyczaj (jak że to najczęściej kobiety) Mary Sue - postać nad zwyczaj piękna, inteligentna, uwielbiana przez wszystkich, bez zadnych wad, posiadająca oczywiście nadzwyczajne moce, dobra oczywiście, bardzo samokrytyczna i niedostrzegająca swojego idealizmu... arghhh aż skręca człowieka czytając coś takiego ;]

Uh jest milion wersji Susiek jak ja je określam XD często spotykane są też przeciwieństwa czyli outside buntowniczki które są brzydkie, odrzucone i samotne ale poświęcają się dla świata ew dokonuje się w nich metamorfoza itd.
Oraz typy nieśmiałych które wychodzą z ukrycia i zmieniają się w łabędzia.
Był kiedyś spory artykuł o tym =="
Dodałabym ; jeśli piszesz fanfiction postaraj sie o kanoniczność bohaterów... zadbaj o to by ich postępowanie miało ciąg przyczynowo skutkowy i było racjonalne. Jak piszesz dialogi wyobraź sobie ta rozmowę na żywo i zastanów się dwa razy zanim użyjesz jakiś zwrotów bo ludzie tak nie gadają to powoduje że tekst się robi strasznie sztywny i kanciasty XD

..:: Otakus Gatus ::..

Dołaczus: ... p.n.e.
Postus: maximus

Odpowiedz do tematu