Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 12:33 opowiadania - mały poradnik
Taki mały poradniczek dla początkujących pisarzy.
I. Zanim przystąpisz do pisania własnego opowiadania, wykonaj następujące czynności:
- przeczytaj kilka książek
- przeczytaj jeszcze kilka książek
- i dla pewności jeszcze jedną
II. Zastanów się nad fabułą. Tutaj kilka małych porad:
- jasno określ czas i miejsce akcji
- jasno określ sobie główny wątek opowiadania
- zachowaj ciąg przyczynowo-skutkowy
- innymi słowy – nie rób sieczki
- postaraj się o odrobinę oryginalności – w miarę możliwości staraj się nie pisać o dzielnych wędrowcach, poszukujących starożytnego artefaktu czy o bohaterze ze złamanym sercem, który poznaje nową, wielką miłość
Niektórzy piszą, improwizując – wymaga to jednak pewnej biegłości w pisaniu.
III. Postaraj się, by akcja nie ciągnęła się jak guma do życia ani nie pędziła niczym Struś Pędziwiatr. Bardzo ważne tutaj, by odpowiednio zrównoważyć ilość dialogów i opisów (tak, tak, moi drodzy... w opowiadaniu powinny się znajdować i dialogi i opisy – nie licząc skrajnych przypadków oczywiście =))
IV. Ogólne porady:
- niedopuszczalne są błędy ortograficzne – od tego mamy słowniki, worda itd.
- nie odrzucaj krytyki
- nie pisz opowiadania na stronę z zeszytu; nawet short powinien mieć kilka stron A4
- po napisaniu opowiadania, przeczytaj je!
- a najlepiej odłóż je na kilka tygodni do szuflady
- pamiętaj, że przed znakiem interpunkcyjnym NIE MA spacji
- pamiętaj, że po znaku interpunkcyjnym JEST spacja
- staraj się nie zaczynać zdań od „ale”, „i”, „a” etc. (nie dotyczy dialogów)
- dialogi zapisuje się od myślników
- myśli bohaterów najczęściej zapisuje się w cudzysłowie (chociaż tutaj dopuszcza się pewną dowolność)
- pamiętaj o akapitach
- jeśli nie masz pojęcia o interpunkcji – poczytaj o niej bądź porozmawiaj z kimś, kto się na tym zna
nie kopiuj niczyjej pracy!
Hm, ja bym jeszcze zaproponowała wysłanie pracy komus, nazwijmy to "biegłemu" w celu przeczytania i ewentualnej poprawy błędów ;] ewentualnie dodania kilku sugestii autorowi;] taka osoba jest baaardzo przydatna ;]
_________________ Na co komu posiadanie władzy nad kosmiczną równowagą, na co poznawanie tajemnic losu, jeśli nie można zwyczajnie czegoś wysadzić?
I. Zanim przystąpisz do pisania własnego opowiadania, wykonaj następujące czynności:
- przeczytaj kilka książek
- przeczytaj jeszcze kilka książek
- i dla pewności jeszcze jedną
zrobione! Zdaniem mojego brata przeczytałąm więcej ksiazek w zyciu niz mój tatuś To nietrudno
Marsh napisał/a:
- postaraj się o odrobinę oryginalności – w miarę możliwości staraj się nie pisać o dzielnych wędrowcach, poszukujących starożytnego artefaktu czy o bohaterze ze złamanym sercem, który poznaje nową, wielką miłość
ani o bohaterach którzy przez cały czas wyznają sobie miłość To jest zbyt cukierkowe.
Marsh napisał/a:
- niedopuszczalne są błędy ortograficzne – od tego mamy słowniki, worda itd.
też Cię kocham.... Ale i tak u mnie jest lepiej niż kiedyś Pamieta ktoś jeszcze Elin vel Wielki Błąd Ortograficzny?
Marsh napisał/a:
- a najlepiej odłóż je na kilka tygodni do szuflady
najlepiej o nim zapomnieć. Nie oddawaj niczego pod impulsem. Chyba że to jest kojelna część czegos na forum, wtedy nnie może leżeć kilku tygodni i nie możesz o tym zapominać.
I jeszcze NIE TWÓRZ IDEAŁÓW!!! MARY SUE MÓWIMY NIE!
Dzięki Marsh (kilka z tych jest ewidement do mnie )
_________________ Katowickie słońce spowił czarnej wrony cień
Nadciągnęły chmury zła, zaczął padać krwisty deszcz
Młodzieńczy wiatr się zerwał, stawił opór siłom tym
Ich ołtarzem Wieża, pomnikiem jesteśmy my
I jeszcze NIE TWÓRZ IDEAŁÓW!!! MARY SUE MÓWIMY NIE!
właśnie o tym zapomniałam też dopisać -.- NAJWIĘKSZY błąd popełniany przez autorów to tworzenie super-bohatera będąceego wprost ideałem - określenaego zazwyczaj (jak że to najczęściej kobiety) Mary Sue - postać nad zwyczaj piękna, inteligentna, uwielbiana przez wszystkich, bez zadnych wad, posiadająca oczywiście nadzwyczajne moce, dobra oczywiście, bardzo samokrytyczna i niedostrzegająca swojego idealizmu... arghhh aż skręca człowieka czytając coś takiego ;]
_________________ Na co komu posiadanie władzy nad kosmiczną równowagą, na co poznawanie tajemnic losu, jeśli nie można zwyczajnie czegoś wysadzić?
Wysłany: Wto Kwi 29, 2008 20:49
Aurorek napisał/a:
NAJWIĘKSZY błąd popełniany przez autorów to tworzenie super-bohatera będąceego wprost ideałem - określenaego zazwyczaj (jak że to najczęściej kobiety) Mary Sue - postać nad zwyczaj piękna, inteligentna, uwielbiana przez wszystkich, bez zadnych wad, posiadająca oczywiście nadzwyczajne moce, dobra oczywiście, bardzo samokrytyczna i niedostrzegająca swojego idealizmu... arghhh aż skręca człowieka czytając coś takiego ;]
Uh jest milion wersji Susiek jak ja je określam XD często spotykane są też przeciwieństwa czyli outside buntowniczki które są brzydkie, odrzucone i samotne ale poświęcają się dla świata ew dokonuje się w nich metamorfoza itd.
Oraz typy nieśmiałych które wychodzą z ukrycia i zmieniają się w łabędzia.
Był kiedyś spory artykuł o tym =="
Dodałabym ; jeśli piszesz fanfiction postaraj sie o kanoniczność bohaterów... zadbaj o to by ich postępowanie miało ciąg przyczynowo skutkowy i było racjonalne. Jak piszesz dialogi wyobraź sobie ta rozmowę na żywo i zastanów się dwa razy zanim użyjesz jakiś zwrotów bo ludzie tak nie gadają to powoduje że tekst się robi strasznie sztywny i kanciasty XD
_________________ E m b r a c e . y o u r . d r e a m s ♥
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum