Jak zapewne kiedyś pamiętacie.. <albo i nie> dawno temu na którymś z for by StabiL było coś w stylu słownika japońskiego, tłumaczenia zdań, bądź ktoś miał jakiś problem z czymś o języku japonskim tio mógł to pisać w tym temaciku i dostawał pomoc i odpowiedź...
Tak więc tutaj pragnę też takie coś stworzyć... wszelakie pytania, problemy z japońskim piszcie tutaj a Fi lub inna osoba postara się pomóc.
_________________ Katowickie słońce spowił czarnej wrony cień
Nadciągnęły chmury zła, zaczął padać krwisty deszcz
Młodzieńczy wiatr się zerwał, stawił opór siłom tym
Ich ołtarzem Wieża, pomnikiem jesteśmy my
Fi: Kawaii desu ne? XDDD ...
minna : haiii.. kawaii desuuu....^^"
Fi: Kawaii ;3 suki da yo minna-tachi
minna: yeahhh.... watachitachi mou xDDD
yyy... że co takiego? Ty się pytać czy się ślicznie nazywać... [mam rację? ;p] a wszyscy odpowiadają "taak ślicznie się nazywasz". Ty mówić "ślicznie, kocham was wszystkich" a wszyscy odpowiadają "yeeaah my również ciebie kochamy" [tych dwóch ostatnich słów nie znam znaczenia ;p]
Ehh... Wy coś piszecie, a ja nawet nie rozumiem o co chodzi ;p
Proponuję przy każdym dialogu robić słowniczek x3 albo robić ogólny słowniczek najpotrzebniejszych wyrazów... tzw. codziennego użytku :3
Namida... pokręciłaś... i teraz nie wiem jak mam poprawić... bo nie wiem czy to miało znaczyć... Fiancee jest... czyja...? czy też.. Fiancee jest kim? ;p
jeżeli chodziło o fakt że jestem narzeczoną Hao ;p xDDD tio wtedy...
A co do tych kursów konoha... heh... zebym to ja mieszkała w wawie ;p nah... ale gdyby tobie Namiduś udało się na takie coś chodzić to by było nieźle
Noire napisał/a:
yyy... że co takiego? Ty się pytać czy się ślicznie nazywać... [mam rację? ;p] a wszyscy odpowiadają "taak ślicznie się nazywasz". Ty mówić "ślicznie, kocham was wszystkich" a wszyscy odpowiadają "yeeaah my również ciebie kochamy" [tych dwóch ostatnich słów nie znam znaczenia ;p]
ni do końca... to będzie tak...
Fi napisał/a:
Fi: Kawaii desu ne? XDDD ...
Fi: Ślicznie/milusio/pięknie prawda? xDDD ...
minna : haiii.. kawaii desuuu....^^"
wszyscy: taaak... milusiooo...
Fi: Kawaii ;3 suki da yo minna-tachi Fi: Pięknie ;3 kocham was wszystkich
minna: yeahhh.... watachitachi mou xDDD
wszyscy: yeaaahhh... my też xDDD
slowniczek... będe dodawąć do pierwszego postu... tzn wszystkie wyrazy jakie zostaną użyte w temacie w takim razie ;p
chociaż...bardziej niż netowe to wole swoje 3 co mam w domciu xDDD
ja mam jeden japońsko-polski... 1000 stron... Bajer
Noo to ja mam małe pytanie do naszych pań specjalistek
Może i banał ale bardzo mnie ciekawiący, noo więc:
Oglądając pewne anime (ach, Saiyuki :p), w którym bardzo często powtarzane było wyrażenie "zamknij się" XD Z tego co usłyszałam, po japońsku to będzie "urusai", tak? <niepewna, no ale>
Czasami jednak brzmiało to bardziej jak "urusei" lub "uruse" XD no więc, chciałabym się dowiedzieć, które z tych słów co znaczy, i czy w ogóle coś znaczy? XD wiee ktoś?
_________________ Na co komu posiadanie władzy nad kosmiczną równowagą, na co poznawanie tajemnic losu, jeśli nie można zwyczajnie czegoś wysadzić?
mm... wg. mnie... <<pomijam fakt że urusai ogólnie docelowo znaczy głośno, hałaśliwie.. D ale potocznie zamknij się (domyślnie-bo jesteś za głośno...) i tutaj.. wiesz napiszesz urusai czy urusei czy uruse znaczyć będzie to samo ;p aczkolwiek właściwa forma to urusai ;p mmm..np. w słowniku nie znajdziesz tych dwóch innych form... i wydaje mi się ze to jest albo dialekt... albo po prostu skrócenie... albo może też zależeć od płci ... tak jak macie atashi i ore... ;p zresztą nie wymądrzam sie bardziej bo japonką nie jestem to kurcze nie znam się aż tak dokładnie ;p
natalaxd napisał/a:
"Prosimy o przełożenie sprawdzianu
a nad tym się zastanawiałam.. ale jakoś nic konkretnego mi do głowy nie przylazło ;p bo szczurze mówiąc nigdy nie prosiłam po japońsku mojego sensei'a żeby przelożył test xDDD ;p <<robilam to po polsku D>>
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum