Akira (1988 r.) to klasyka japońskiej animacji, zalicza się w kategori sci-fci lub (jak kto woli ) cyberpunk . Uważam, że każdy otaku powinien słyszeć chociaż o tym tytule ! Ponieważ o żadnym filmie anime nie jest tak głośno (no może o GITS, który też wybitnym klasykiem )! Mimo czasu, animacja wcale nie razi i nie widać takiego przepływu czasu. Przyznam sam, że Akiry jeszcze nie widziałem (dopiero ściągam ), a zachęcilo mnie wiele bardzo pozytywnych opini . Myślę, że ktoś tak jak ja przegapił Akire to jak najszynciej powinien sięgnąć po tą produkcje !
Też jeszcze nie miałem okazji przeczytać, ani obejrzeć, ale mam zamiar to jak najszybciej nadrobić. Oczywiście wiele słyszałem o tym tytule, ale jak w wielu przypadkach tak i do niego nie przywiązałem specjalnej uwagi. Obiecuję poprawę ;p
_________________ "Bóg to dzieciak, który ma mrówki za szybką... On niczego nie planuje." ~John Constantine
Film ściągnełem, ale nie mogę znaleźć dobrych subów , a szkoda . Ponoć film jest ciekawszy od mangi, a manga ciekawi tylko przez pierwsze tomy, okazji czytać jej też nie miałem, ale postaram się tanio dorwać !
_________________ Moje życzenia są piękne jak marzenia, lecz moje marzenia są nie do spełnienia. -
Higurashi no naku koro ni http://pl.youtube.com/watch?v=3hHKmiRwyBU
Opening !
Historia: Rok 2019, blisko 30 lat po zakończeniu III wojny światowej. Odbudowane po ataku nuklearnym Neo-Tokio pogrąża się w coraz większej anarchii. Ulicami rządzą gangi, a grupy rebeliantów walcza z rządzącymi elitami. Dla Kanedy, młodego przywódcy gangu motocyklowego, taka sytuacja jest idealna. Do czsu, kiedy wojsko porywa jego najlepszego przyjaciela Tetsuo i wykorzystuje go w tajnym eksperymencie o nazwie "Akira". Kaneda z przerażeniem odkrywa, że jego przyjaciel nie jest już tym samym człowiekiem co kiedyś, a co gorsza dysponuje potężną mocą mogącą zniszczyć całe miasto.
"Akira" to opowieść science fiction, której wizjonerstwo okazało się zastanawiająco trafne, a sam film jest jednym z najważniejszych dzieł światowej animacji. Twórca filmu Katsuhiro Otoma zasłynął także jako autor animowanej wersji "Metropolis"
To anime po prostu powala na kolana Animacja i głębia przekazu są BOSKIE! (a pamiętajmy, że samo anime jest z roku 1987)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum